Pasteurizarea laptelui este necesara pentru a neutraliza actiunea rea a populatiilor de microbi prezenti in laptele muls din ugerele animalelor. Cei ce spun ca e bine sa bei lapte gras abia stors din ugerul vacutei uita ca acest lapte proaspat, neprelucrat prin caldura, este foarte bogat in populatii de microbi.

De aceea este binevenita pasteurizarea, prelucrarea prin temperatura a intregului lapte inainte de a ajunge la populatie. De altfel, continuind demonstratia, specialistii sustin ca laptele ultrapasteurizat denumit UHT este cel mai recomandat.

Acest lapte cunoscut ca are termen de garantie foarte lung, de luni si luni, este tratat la temperatura foarte inalta, la 148 de grade Celsius, dar un timp foarte scurt una-doua secunde. Astfel se distrug si microbii vii, si microbii sub forma de spori rezistenti, iar contactul scurt cu temperatura nu distruge elementele utile din lapte.

Acest lapte il poti pastra multe saptamini, dar daca ai apucat sa deschizi cutia trebuie consumat in aceeasi zi. Mai exista si metoda pasteurizarii obisnuite, la temperatura mai mica 60-70 de grade Celsius, si expunere timp lung la aceasta caldura. Sint distruse doar bacteriile vii, nu si cele rezistente la spori, iar expunerea indelungata la sursa de caldura deterioreaza si elementele utile din lapte.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment