În munca intelectuala si efort muscular mic consumul de energie este de 90-110 kcal pe ora sau 1800-2400 kcal în 24 ore. Asupra sanatatii si capacitatii de munca a persoanelor ce îndeplinesc munci intelectuale o mare însemnatate are hipodinamia, insuficienta reflexelor visceromotorice, suprasaturarea, surplusul masei corpului si dezvoltarea precoce a modificarilor ateros-clerotice în organism.

Hipochinezia se caracterizeaza prin activitatea motorie redusa si încetarea aproape definitiva a oricarui alt lucru fizic. Sistemul muscular, care functioneaza activ, este un factor ce asigura functionarea normala a altor sisteme ale organismului, în primul rând -nervos si cardiovascular, normalizeaza schimbul de substante. Este bine cunoscut ca miscarile reprezinta cel mai eficient mijloc în reabilitarea bolnavilor de diferite maladii, inclusiv a celor cu infarct miocardic.

Indicii functionali ai capacitatii de munca a miocardului, vascularizarea si contractia se micsoreaza considerabil în conditiile hipochineziei si insuficientei de miscari musculare. în lipsa lucrului fizic si insuficientei reflexelor visceromusculare se accelereaza procesele de ateroscleroza. Conform unor date hipodinamia este un factor de risc în nefrolitiaza.

Reflexele visceromusculare, aparute în procesul de munca, regleaza schimbul de substante si functia sistemelor organismului. Astfel, se regleaza functia cordului, contractiile lui devin mai puternice si mai rare, ceea ce asigura muschilor miocardului un efort mai rational si mai econom. Reflexele visceromusculare normalizeaza si stimuleaza functia organelor digestive, amelioreaza activitatea sucurilor digestive, micsoreaza procesele de putrefactie în intestin, favorizeaza peristaltismul si evacuarea intestinului. Pe fondul activitatii musculare se normalizeaza schimbul de substante, substantele nutritive fiind consumate cu eficacitate maxima pentru necesitatile organismului.

Insuficienta de efort muscular în conditii de alimentatie cu valoare energetica înalta duce la cresterea masei corpului si la aparitia aterosclerozei.

Principiul de baza al alimentatiei rationale în lucrul intelectual este reducerea valorii energetice a alimentatiei pâna la nivelul cerintelor energetice în conditiile de munca sau marirea efortului fizic si sporirea pierderilor energetice pâna la nivelul calorajului hranei consumate. Un numar mai mare de mese cu folosirea unor cantitati mici de hrana preîntâmpina dezvoltarea surplusului masei corporale si aterosclerozei.

Alimentatia limitata ca un factor antiaterogen este indicata în lucrul intelectual, hipochinezie, surplus al masei corporale, persoanelor vârstnice. Ea trebuie sa fie balantata si calitativa, sa asigure necesitatile organismului. Limitarea moderata a alimentatiei presupune o varietate înalta cu folosirea unui asortiment bogat de alimente.

In limitarea moderata a ratiei alimentare în 24 ore norma de proteine constituie 60 (femei) - 75 g (barbati), lipide 60 (femei) -80 g (barbati), glucide 260 (femei) - 350 g (barbati), valoarea energetica 1800 (femei) - 2500 kcal (barbati). Proteinele animale trebuie sa constituie 50% din norma, jumatate din aceasta cantitate fiind asigurata cu proteine din produse lactate. Totodata, 25% din grasimi le vor constitui untul si 25% uleiul vegetal, 50% grasimile ce intra în componenta produselor alimentare. Zaharurile din glucide vor alcatui nu mai mult de 15%; glucidele cartofilor, legumelor si fructelor nu mai mult de 25% din cantitatea totala de glucide (80-100 g).

In alimentatia echilibrata a oamenilor cu munci intelectuale grasimile trebuie sa fie combinate rational cu proteine, glucide, vitamine, saruri minerale. Grasimile servesc ca sursa reala de factori antisclerotici, datorita acizilor grasi polinesaturati, fosfolipidelor, vitaminelor (A; E, D) pe care le contin.

În efort fizic limitat se micsoreaza cantitatea de glucide, îndeosebi de cele usor asimilabile. Consumul de zahar în conditii de lucru fizic limitat mareste masa corpului si provoaca obezitate. în alimentatia moderat limitata pentru a satisface cerintele organismului în glucide se recomanda a folosi mai multe fructe. în efort fizic limitat se recomanda produse alimentare bogate în factori lipotropi si antiaterogeni, ca metionina ce intra în componenta brânzei de vaci, cascavalului, carnii de gaina, pestelui.

O deosebita atentie se va acorda alimentatiei balantata în vitamine. La lucrul intelectual organismul are nevoie de vitamine care stimuleaza reactiile de oxidoreducere (vitaminele B2,B6, C, P, PP). Nu mai putin importante sunt vitaminele cu actiune antiaterogena (colina, inozita, vitaminele E, B12, acidul folie, acizii grasi poline-saturati). Sunt periculoase formele latente de hipovitaminoza, fara o clinica vadita, dar care provoaca dereglari metabolice, micsoreaza capacitatea de munca mintala, au drept consecinta ateroscle-roza, hipertensiunea arteriala.

Nerespectarea regimului alimentar, intervalele mari între mese provoaca sporirea nivelului colesterolului în sânge si contribuie la aparitia aterosclerozei. Cel mai indicat este regimul alimentar de 4 mese pe zi. în acest caz hrana se digereaza bine si substantele nutritive se asimileaza usor. în acest regim alimentar intervalele între mese sunt de 4-5 ore si se creeaza efort uniform de activitate a organelor digestive, se asigura prelucrarea completa a hranei cu sucurile digestive. Pentru restabilirea activitatii glandelor tractului digestiv este necesara o pauza de 10-11 ore. Masa de seara, servita târziu, lipseste aparatul excretor de acest repaus si provoaca supraîncarcarea si istovirea glandelor digestive. Din aceste considerente se recomanda ca cina sa fie luata cu 3 ore înainte de culcare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment