Dupa componenta substantelor nutritive deosebim diete de contrast preponderent proteice (de lapte, brânza, carne-legume), glucidice (de zahar, mere, orez-compot, salate, cartofi, pepene verde, dovleac, castraveti s.a.) si lipidice (de smântâna).

Dietele de contrast se prescriu o data în 7-10 zile. Ele au valoarea energetica redusa si se recomanda în conditiile regimului de pat. Dietele de contrast contribuie la normalizarea metabolismului intermediar, la eliminarea produselor metabolice din organism, surplusului de sodiu si lichid, îmbunatatesc dinamica bolii.

Zi de lapte. Varianta I. Se consuma câte 100 ml de lapte de 6 ori pe zi, seara - 200 ml suc de fructe cu 20 g zahar; Dintre alte alimente se permit 25 g de pesmeti de 2 ori pe zi. Indicatii: bolile cardiovasculare cu insuficienta circulatorie gradele II - III.

Varianta a II-a: câte 200-250 ml lapte sau chefir de 6 ori pe zi. Indicatii: obezitate, guta, ateroscleroza, nefrolitiaza cu uraturie.

Zi de brânza: câte 150 g brânza de vaci de 4 ori pe zi. La mese se pot bea 2 pahare de cafea cu lapte fara zahar si 1-2 pahare ceai de macese. Indicatii: obezitate, ateroscleroza.

Zi de came si legume: câte 60 g carne fiarta (fara grasime), 100-150 g garnitura de legume (castraveti, morcovi, varza, tomate s.a.) de 6 ori pe zi. Pentru baut: 2 pahare de cafea cu lapte fara zahar si 1-2 pahare ceai de macese. Indicatii: obezitate.

Zi de zahar: câte 1 pahar de ceai fierbinte îndulcit cu 40 g zahar de 5 ori pe zi. Indicatii: boli hepatice, ale cailor biliare, glomerulonefrita difuza cronica.

Zi de mere: câte 300 g mere de 5 ori pe zi. Indicatii: obezitate, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, glomerulonefrita difuza cronica, enterocolita cronica (merele se dau pe râzatoare).

Zi de orez si compot: I - 2 kg fructe proaspete sau 250 g uscate, 50 g orez, 120 g zahar. Din fructe se face un compot cu zahar (1,5 1). La doua mese se consuma terci dulciu de orez (fiert cu apa). Pe parcursul zilei se beau 6 pahare de compot. Indicatii: hipertensiune arteriala, boli renale, hepatice, boli ale cailor biliare.

Zi de salata: se consuma în total 1,2-1,5 kg legume si fructe proaspete (sarace în purine) cu o cantitate mica de ulei vegetal sau smântâna (câte 200-250 g salata fara sare de 4-5 ori pe zi). Indicatii: poliartrita cronica, ateroscleroza, boli renale, diateza urica, guta, hipertensiune arteriala.

Zi de cartofi: 1,5 kg cartofi copti sau fierti cu coaja, fara sare repartizati la 5 mese. Indicatii: insuficienta cardiovasculara, glomerulonefrita difuza cronica.

Zi de pepene verde sau dovleac: 1,5 kg pepene verde (fara coaja) sau dovleac copt, repartizate la 5 mese. Indicatii: hipertensiune arteriala, glomerulonefrita, pielonefrita, boli hepatice si ale cailor biliare, diateza urica.

Zi de castraveti: 2 kg castraveti proaspeti ce se consuma pe parcursul întregii zile. Indicatii: obezitate, diateza urica, hipertensiune arteriale.

Zi de grasimi: câte 80 g smântâna de 4 ori pe zi. Indicatii: obezitate.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment