Dieteticienii deja au obosit să ne avertizeze despre pericolele fast-food-ului. Cu toate acestea, punctele de alimentaţie rapidă sunt suprapopulate de către vizitatori.
Gustos. Rapid. Daunator.
Fast-food-ul - nu este o invenţie a omului modern. Încă din antichitate oamenii se gândeau la modul de a mânca mai repede. De exemplu, în Roma Antică în piaţă puteai găsi plăcinte cu legume, carne şi brânză.

Cu timpul, omenirea a inventat ceva nou. Creatorul hot-dog-ului (comerciantul de cârnaţi din Louisiana), la început oferea cumpărătorilor mănuşi, dar această idee a dus doar la pierderi. Clienţii, servind cârnaţii, de obicei uitau să reîntoarcă mănuşile. Calculând daunele, antreprenorul şi-a dat seama că mai ieftin şi mai uşor este să introduci cârnăciorii în pâine. Aşa a apărut hot-dog-ul.

Toţi ştiu că fast-food-ul este dăunător organismului. Însă nu toată lumea ştie în ce constă, de fapt, acest pericol, care afectează iubitorii unei "alimentaţii rapide".

O simplă masă tip fast-food vă aduce mai mult de jumătate din norma zilnică de calorii pe zi, notează sanatatea.com. Cele mai multe restaurante (ce includ meniu fast-food) întrebuinţează grăsimi transgenice, ce prezintă grăsimi lichide, transformate în solide. Ele au proprietatea de a creşte nivelul de colesterol în sânge, de a dăuna ficatului şi de a dezechilibra metabolismul. Bucatele gătite în ulei (cartofii prăjiţi) au capacitatea de a absorbi o mare cantitate de grăsime, ceea ce duce la o sarcină excesivă asupra aparatului digestiv.

O astfel de masă este, de obicei, luată "din mers" şi cu bucăţi mari. Dar se ştie că senzaţia de saturaţie vine după o mică perioadă de timp de la luarea mesei. Alimentându-vă în grabă, creşteţi riscul de supraalimentaţie.

Tot în grabă, nu se amestecă bine hrana, oferind o sarcină în plus stomacului. Totodată, pentru a mări perioada de păstrare a unui produs, se utilizează diverşi convervanţi, ce iarăşi au un efect negativ asupra oranismului.

Pentru funcţionarea normală a corpului este de ajuns o cantitate mică de sare, deoarece sodiul este necesar pentru a menţine echilibrul apei în organism. Aveţi nevoie de aproximativ 1mg de sodiu pe zi (un sfert de linguriţă de sare) pentru a evita problemele de sănătate. Mai mult de 6g de sare pe zi doar dăunează sănătăţii.

Fast-food-ul este dăunător şi din cauza igienei nerespectate, deoarece nu toţi vânzătorii unor astfel de produse îşi spală mâinile. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment