Peştele, bananele, spanacul şi usturoiul sunt câteva dintre alimentele care sporesc secreţia „hormonului fericirii".

Alimentele nu numai că reprezintă cea mai bună sursă de energie, dar ne îmbunătăţesc şi starea de spirit. În mod normal, în momentul în care suntem supăraţi apelăm la un psiholog sau la sfatul unui prieten pentru a ne ajuta să depăşim perioada dificilă. Însă specialiştii au explicat că şi mâncarea joacă un rol important în ridicarea moralului.

Studiile au arătat că alimente precum peştele, bananele, grepfrutul, spanacul, cireşele, usturoiul, dovleacul şi carnea de pui sunt ingredientele perfecte în lupta împotriva depresiei.

Peştele
Mai multe cercetări au arătat că persoanele care locuiesc în zone apropiate de apă sunt mult mai fericite, în comparaţie cu cele care locuiesc în interiorul continentului. Explicaţia acestui fenomen constă în faptul că aerul sărat al mării îndepărtează stresul şi gândurile negre, în timp ce consumul ridicat de peşte îmbunătăţeşte starea de spirit.

Un studiu al Universităţii Harvard a arătat că acizii graşi de tip omega 3, conţinuţi de peştii marini, funcţionează similar cu medicamentele folosite împotriva depresiei. Aceştia calmează nervii şi cresc secreţia de serotonină.

Bananele
Conţin un compus chimic natural numit alkaloid, care acţionează asupra psihicului, mărind încrederea în propriile forţe. Bananele sunt de asemenea o sursă de vitamina B6, care ajută creierul să producă serotonină.

Grepfrutul
Un fruct bogat în vitamina C, care îmbunătăţeşte rezistenţa organismului prin menţinerea densităţii celulelor roşii şi care combate stresul. Vitamina C conţinută de grepfrut este un element indispensabil în producerea dopaminei şi a adrenalinei, ambele substanţe care favorizează instalarea stării de fericire.

Spanacul
Cercetătorii au descoperit că lipsa acidului folic duce imediat la o scădere a nivelului serotoninei, fapt care duce la instalarea depresiei. Spanacul este cunoscut pentru conţinutul său bogat în acid folic.

Cireşele
Medicii au numit cireşele "aspirina naturală", deoarece aceste fructe au în compoziţie o substanţă numită anthocyanin, care îi face pe oameni mai fericiţi. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au explicat că 20 de cireşe consumate zilnic sunt mult mai eficiente decât medicamentele folosite pentru tratarea depresiei.

Usturoiul
Chiar dacă este ocolit de multă lume din cauza mirosului, usturoiul le sporeşte oamenilor buna dispoziţie. Specialiştii germani au realizat un studiu asupra efectelor pe care usturoiul le are asupra organismului şi au observat că persoanele mai încordate, care consumă acest aliment, tind să fie mai puţin anxioase şi supărate.

Dovleacul
Acesta îi poate face pe oameni să se binedispună ca urmare a conţinutului bogat în vitamina B6 şi fier, care transformă zahărul stocat de organism în glucoză, substanţă care alimentează creierul.

Laptele degresat
Studiile au arătat că, după administrarea unor pastile de calciu timp de trei luni, mai multor femei, stările de nervozitate au fost reduse. Iaurtul, caşcavalul şi laptele degresat sunt surse importante de calciu.

Carnea de pui
După ce le-au administrat pacienţilor 100 grame de seleniu, psihologii britanici au observat o îmbunătăţire semnificativă a stării de spirit a acestora. Carnea de pui este o sursă importantă de seleniu.

Pâinea din grâu
Cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Massachusetts au afirmat că pâinea din grâu conţine carbohidraţi care sporesc secreţia de serotonină. Din acest motiv, oamenii folosesc dulciurile şi alimentele pe bază de făină ca antidepresive.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment