Functionarea creierului poate fi influentata intr-o oarecare masura si de alimentatie. Prin urmare, daca ai probleme cu memoria sau ti se intampla sa ai sentimentul ca nu te prinzi suficient de repede de anumite lucruri, ai putea incerca sa ii oferi creierului tau hrana pe care si-o doreste pentru a putea functiona la capacitate maxima.

Grasimile pot ingreuna gandirea
Sa nu crezi ca doar tu poti fi "ingreunata" daca ii dai corpului tau grasimi saturate cum ar fi cele din unt, smantana sau frisca. Ei bine, si creierul tau sufera alaturi de tine. Pe de alta parte, grasimile mononesaturate, cum ar fi cele continute in uleiul de masline, au chiar efecte benefice asupra memoriei si capacitatii de invatare.

Nu te speria totusi!
Nu inseamna acum ca o singura inghetata te va face sa gandesti mai incet! Ai voie cate una din cand in cand. Pericolul vine abia in cazul unui regim indelungat bazat exclusiv pe un grasimi saturate. In special, o alimentatie bazata strict pe alimente fast-food poate fi daunatoare, ducand la modificari in functionarea celulelor cerebrale. Nutritionistii recomanda un regim alimentar bazat pe grasimi asa-numite Omega 3, adica cele provenite din peste, fructe de mare, nuci si verdeata.

Omega 3
Pentru o buna functionare, creierul nostru are nevoie de o substanta numita acid docosahexaenoic (DHA) care se gaseste in grasimile de tip Omega 3. Pestele gras este cel mai recomandat, continand cea mai mare cantitate de DHA. Urmeaza pestele slab si fructele de mare.

Vitaminizarea creierului
Pentru a asigura o buna functionare a creierului nostru, avem nevoie de anumite substante nutritive esentiale, cum ar fi vitaminele B1, B3, B6, B12, C si mineralele magneziu, potasiu, cupru si zinc. Hai sa vedem o lista scurta de alimente care contin acest vitamine:
B1 - cereale integrale, fasole verde, ficat;
B3 - cereale integrale, peste, usturoi;
B6 - soia, ficat, fasole
B12 - fructe de mare, ficat, peste, ou
C - legume si fructe
Magneziu - nuci, mazare
Potasiu - fasole, spanac, broccoli, avocado, stafide
Cupru - nuci, fructe de mare, miere
Zinc - ou, peste, fructe de mare, morcovi

Principii pentru o mai buna functionare la nivel cerebral:
- Consuma fructe si legume proaspete (prin prelucrare termica isi pot pierde din proprietatile nutritive) in cantitati cat mai mari;
- Renunta la consumul de carne grasa si creste consumul de peste si fructe de mare. Iti sunt permise si carnea de pui sau vanatul slab;
- Ratia ta zilnica trebuie imbogatita cu nuci, migdale si seminte care stimuleaza activitatea cerebrala;
- Renunta la grasimile saturate! Limiteaza consumul de uleiuri vegetale hidrogenate - margarina, maioneza, sosuri din comert si de grasimi saturate cum ar smantana, branza topita, laptele integral, untul sau branza grasa;
- Limiteaza consumul de zahar si sodiu.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment