O vitamină produsă în momentul contactului razelor soarelui cu pielea poate acţiona asupra metabolismului, încetinind procesul de îmbătrânire a celulelor şi a ţesuturilor, anunţă cercetătorii citaţi de BBCNews.
Un studiu al Colegiului Regal din Londra a arătat, în urma monitorizării a 2.000 de femei, că persoanele care aveau un nivel mai mare de vitamina D în organism prezentau mai puţine schimbări ale ADN-ului, legate de trecerea anilor.
Lipsa vitaminei D din corp a fost deja legată de apariţia sclerozei multiple şi a artritei reumatice. Materialul genetic cuprins în fiecare celulă are un „ceas" genetic încorporat, care măsoară fiecare activitate a celulei. Reducerea fâşiilor de ADN, numite telomeri, din globulele albe, este o cale de monitorizare a procesului de îmbătrânire la nivel celular.
Echipa de cercetători de la Colegiul Regal a examinat fiecare globulă albă, pentru a urmări felul în care fâşiile de ADN (telomerii) au tendinţa de a se scurta de fiecare dată când la nivelul ţesuturilor organismului există inflamaţii.
Aceştia au monitorizat 2.160 de femei, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 79 de ani, şi au măsurat nivelul de vitamină D din circuitul sanguin, comparând rezultatele cu lungimea telomerilor din globulele albe. În urma analizării rezultatelor, s-a observat că, faţă de celelalte, persoanele cu un nivel crescut al vitaminei D prezentau telomeri mai mari în celule.
„Aceste rezultate vin să demonstreze, pentru prima dată, faptul că persoanele care au un nivel mai mare de vitamină D în organism tind să îmbătrânească mai greu, ca urmare a stopării procesului de deteriorare a celulelor.
Acest lucru ne-ar putea ajuta să explicăm felul în care vitamina D are un efect protector în multe afecţiuni legate de vârstă, precum bolile cardiace sau cancerul", a explicat coordonatorul studiului, prof. Brent Richards.
Autorii cercetării au explicat însă că trebuie realizate mai multe teste pentru a se ajunge la un răspuns cât mai clar asupra efectului vitaminei D în procesul de îmbătrânire.