Nu numai bebelusii au nevoie de lapte, ci si noi, adultii. Laptele este un produs foarte valoros, o sursa importanta de vitamine si minerale, in special de calciu. Rolul sau in sanatatea sistemului osos si a dintilor este recunoscut de multa vreme.

Continutul de lapte
Pe langa proteine de calitate, carbohidrati si grasimi, laptele contine multe vitamine (A, D, complexul de vitamine B, acid folic, acid pantoteic) si minerale (calciu, magneziu, fosfor si zinc) indispensabile pentru starea de sanatate a organismului.

Face bine la sanatate o cana de 250 ml de lapte integral contine:
- mai putina grasime decat cea continuta in 100 grame carne macra de vita;
- aproape la fel de multe proteine ca intr-un ou mare de gaina;
- mai multe vitamine B1, B2 si B3 decat cele dintr-o felie de paine integrala;
- aproape 3/4 din vitamina continuta in jumatate de cana de broccoli;
- la fel de mult calciu ca cel din sapte sardine de dimensiuni medii, cu tot cu oase;
- aproape la fel de mult potasiu ca cel continut de o banana sau de un ananas.

Nu bea lapte crud
Majoritatea dintre noi ne amintim de copilaria petrecuta la bunici, cand ne placea sa bem laptele aburind, proaspat. Astazi exista reguli stricte de igiena a laptelui, care ne indica sa bem doar lapte pasteurizat sau fiert bine.

Pentru ca exista anumite infectii (tuberculoza, listerioza etc.) care se pot transmite la om prin consumul de lapte contaminat (de la animale bolnave). Pentru a evita astfel de riscuri, este bine ca si produsele lactate sa fie fabricate din lapte pasteurizat (citeste eticheta de pe fiecare produs).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment