Fibrele alimentare reprezintă niște substanțe de balast, care se găsesc numai fructe, legume și cereale. Fibrele date nu se găsesc în produsele de origine animală (carne, ouă, lapte, pește etc.). Stomacul nu poate digera sau absorbi fibrele, însă ele sunt deosebit de importante pentru sănătate, deoarece ajută tranzitul intestinal, previn și ameliorează constipația, micșorează riscul de diabet și boli de inimă.

Există fibre solubile și insolubile. Cele solubile dau naștere unui gel în amestec cu lichidele, iar fibrele insolubile traversează tractul digestiv aproape intacte. În timp ce primele contribuie la scăderea nivelului de colesterol în sânge, celelalte reglează scaunele.

Care sunt beneficiile fibrelor?
- micșorează nivelul colesterolului din sânge și implicit riscul de boli cardiace;
- măresc frecvența scaunelor, ameliorează simptomele constipației și reduc riscul de cancer de colon;
- mențin senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp după masă. Alimentele bogate în fibre aduc o ușoară creștere a nivelului de glucoză în sânge, aspect important pentru diabetici și pentru persoanele care vor să slăbească;
- în condițiile în care nu sunt digerabile, ele nu aduc nici un aport caloric organismului;

Specialiștii recomandă un consum mediu de 20 - 35 g pe zi, însă oamenii consumă în jur de 9 - 12 grame zilnic. O dietă săracă în fibre poate crea o serie de neplăceri, pornind de la senzația de balonare, flatulențe, hemoroizi, varice și până la boli de inimă și cancer de colon.

Nu doar insuficiența de fibre afectează sănătatea, dar și excesul. O dietă bazată doar pe fructe și legume poate inhiba abilitatea organismului de a absorbi alte substanțe nutritive, necesare pentru sănătatea sistemului imunitar.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment