Peştii cu carne albă sunt foarte asemănători din punct de vedere nutritiv, indiferent dacă este vorba de peşte marin - cod, egrefin, merlan, peşte-pescar european, somn, barbun de mare, cambulă, calcan, limbă-de-cal sau peşte de apă dulce, cum ar fi ştiuca, bibanul sau crapul.
Pestele alb, bogat in proteine si vitaminele B
Aceşti peşti nu conţin aproape deloc grăsimi, au un conţinut scăzut de calorii şi multe proteine. Au toate vitaminele B, dar puţin fier.

Deşi limba-de-cal (specie puţin grasă) contribuie puţin la necesarul zilnic de vitamina A, peştele alb este lipsit de obicei de vitamine liposolubile. Ficatul de cod şi cel de cambulă este foarte bogat în vitaminele A, D şi E, însă este întrebuinţat doar la prepararea uleiului.

Icrele de peşte alb sunt surse excelente de vitaminele B şi surse de fier aproape la fel de bune ca alte cărnuri. Icrele de peşte conţin colesterol, deci pot reprezenta un risc pentru persoanele care prezintă exces de colesterol.

Nu există nici un dubiu cu privire la avantajele înlocuirii cărnii roşii cu peşte alb. Se recomandă consumul de peşte săptămânal.

Ştiaţi că...
Cambula - Energie / 100g - 79kcal;Este bogată în proteine şi vitaminele B;Conţine foarte multe vitamine şi minerale greu de obţinut din alte surse alimentare;Este benefic pentru controlul greutăţii;Este util pentru protejarea inimii;Este bun pentru oricine (cu excepţia celor care suferă de alergii sau gută);Trebuie consumat la cuptor, la abur, la grătar sau la tigaie;Bolnavii de gută trebuie să evite codul, caviarul şi icrele tarama;

Când cumpăraţi peşte, verificaţi dacă are ochii sticloşi; dacă pielea are mulţi solzi şi dacă branhiile sunt roşii. Peştele trebuie să aibă întotdeauna mirosul proaspăt al mării. Căutaţi peşte cu trăsături bine definite.

Crustaceele trebuie să fie destul de grele. Toate moluştele trebuie să fie închise. Crustaceele trebuie consumate în ziua în care le cumpăraţi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment