Îndulcitorul artificial zaharina există de aproximativ 100 de ani și este considerat îndulcitorul cu efectele cele ma studiate.
Zaharina, indulcitor artificial, existand de aproximativ 100 de ani
Nu conține nici o calorie, nu crește glicemia și este de 200 până la 700 ori mai dulce decât sucroza (zahărul de masă). Zaharina este considerat unul dintre cei mai siguri îndulcitori. Doza zilnică recomandată de zaharină este de 5 mg pentru fiecare kilogram corp (pentru un adult de 70 de kg se recomandă 350 mg zaharină).

Este folosită ca îndulcitor de masă, în produsele de panificație, gemuri și dulcețuri, conserve de fructe, dulciuri, prăjituri, sosuri pentru salate. Mai este folosit în produse cosmetice, suplimente vitaminice și parafarmaceutice.

Deși este încadrată în categoria îndulcitorilor siguri pentru consum, zaharina ridică o serie de suspiciuni pentru oamenii de știință. Mai multe studii au demonstrat că zaharina are potențial carcinogen în testele efectuate pe animale (cancer de vezică).

Totuși, probele și dovezile obținute de la subiecți umani sunt insuficiente pentru a proba acest efect advers și în cazul oamenilor.

Un alt inconvenient al utilizării zaharinei este posibilitatea declanșării unor reacții adverse datorate intoleranței unor clase de compuși numite sulfonamide. Reacțiile includ dureri de cap, dificultăți de respirație, erupții cutanate și diaree.

Nutriționiștii sunt de părere că utilizarea zaharinei ar trebui limitată în cazul sugarilor, copiilor și femeilor însărcinate.
Yandex