Se apropie perioada sărbătorilor, în care apar tulburările alimentare, alergiile, toxiinfecțiile alimentare, indigestiile sau a alte probleme ce intervin la nivelul tractului digestiv, iar toate acestea se datorează faptului ca în general oamenii găsesc în sărbători plecarea de a mânca mult și nesănătos. Nu este obligatoriu să exagerați cu mâncărurile grele. Sunt alimente deosebit de gustoase și totodată sănătoase, ușoare pentru digestie și cu puține riscuri toxice.
Nu exagerați
Nu trebuie să exagerați în această perioadă din punct de vedere cantitativ. Aceasta se referă nu doar la alimente, ci și la băuturile alcoolice.
Mai puțină carne de porc
De asemenea, încercați să nu gătiți foarte mult carne de porc, fripturile pot fi combinate de asemenea cu carne de pui sau pește. Spre exemplu o friptura de pui la cuptor cu vin alb poate înlocui cu succes mesele pline de mici.
Fără carne grasă
Deoarece este sezonul, mâncărurile specifice din această perioadă sunt legate de tăierea porcului, astfel carnații, toba, caltaboșii nu lipsesc de pe mesele creștinilor. Încercați ca aceste preparate să nu conțină foarte multă carne grasă, iar jumările, oricât de gustoase ar fi, nu le consumați zilnic dacă nu doriți să faceți o criză de “fiere” sau să luați în greutate într-o săptămână cât în jumătate de an.
Nu uitați de legume și fructe
În plus, combinați preparatele din carne cu garnituri de legume, multe murături și salate. Deserturile pot fi foarte gustoase dacă sunt din fructe, spre exemplu clătite cu banane și căpșune, salată de citrice cu rom, tarte de fructe. Evitați dulciurile combinate cu grăsimi, cum ar fi ciocolata sau mai ales frișca ori cremele din prăjituri.
Sfaturi sănătoase
Chiar dacă este crescut în propria curte, carnea de porc trebuie obligatoriu dusă la un laborator de testare care sa ateste faptul că poate fi consumată carnea animalului.
Nu exagerați cu prăjelile (carnați, jumări și alte grăsimi), căci altfel stările de greață și disfuncțiile vezicii biliare vor fi cu greu de evitat. Vă sugerăm grătarul.
În cazul în care vi se face greață, nu procedați după vechiul și nesănătosul obicei al provocării vomei prin introducerea degetelor pe gât. Organismul are propriul său ritm, iar dacă este necesară voma, atunci aceasta va fi naturală, nu provocată. Prezența lichidelor acide din stomac pe esofag și în cavitatea bucală sunt foarte nocive, este de știut spre exemplu ca refluxul gastro-esofagian are risc oncogen major.
În cazul în care observați pete pe piele sau alte perturbări ale stării de sănătate, indicat este să vă prezentați medicului.
Nu exagerați cu băuturile alcoolice.