În cazul gastritelor, este important ca alimentele consumate să nu sporească aciditatea din stomac şi nici să nu încetinească evacuarea alimentelor din stomac. De aceea, în materie de carne, iată către ce ar trebui să se orienteze bolnavul de gastrită.
Alimentația bolnavului de gastrită
Astfel, pentru cei cu gastrită, carnea e mai bine suportată dacă este fiartă, rasol, înăbuşită la cuptor sau grătar bine făcut. Se poate mânca şi carne de pasăre, dar şi de vacă sau viţel.

Bolnavul de gastrită trebuie să mănânce cantităţi reduse de carne de porc grasă. Sunt de evitat bucăţile de carne de raţă sau gâscă, dată fiind grăsimea lor. Bineînţeles, bolnavul trebuie să-şi ia gândul de la slănină, costiţă, conserve, ca şi de la mezeluri, acestea fiind grase şi întârziind golirea stomacului.

Peştele este foarte bine tolerat de cei cu gastrită şi ulcer, fiindcă se digeră uşor. Există şi un alt avantaj: carnea de peşte e bogată în acizi graşi omega, care refac toate membranele corpului, mai ales cele ale tubului digestiv. Peştele e nutritiv şi bine tolerat, dar este de preferat să fie preparat prin înăbuşire sau rasol şi mai rar prin prăjire.

Şi pastele sunt bine suportate de bolnavii de gastrită, dar şi orezul. Cele mai bune grăsimi sunt cele vegetale, mai ales uleiul de măsline, care stă la baza alimentaţiei popoarelor meridionale, o alimentaţie bine apreciată.

În materie de fructe, mai puţine portocale, mandarine, lămâi, grapefruit, toate acestea sporind secreţia acidă. Dar bolnavul de gastrită poate să se înfrupte din caise, vişine, mere, pere, struguri, pepene, prune. Dulciurile concentrate sunt de evitat, pentru că stimulează secreţia acidă din stomac.

Prin urmare, dulceţurile, magiunul, mierea nu sunt indicate. Mai bine, din când în când, câte o plăcintă cu brânză sau dovleac făcută în casă, precum şi unele aluaturi fragede. Pentru bolnavii de gastrită, pâinea neagră este cea mai bine tolerată, dar este admisă şi mămăliga.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment