Este felul de mancare national prin excelenta. Se fac sarmale in toate regiunile, iar renumele lor a depasit de multa vreme granitele tarii, trecand pana si peste ocean, caci pot fi gasite si aici, sub denumirea de "cigarettes aux choux".

Dar ce diferenta!...Ce se gaseste in comert e atat de departe de sarmalele adevarate, c-ai putea sa crezi ca e vorba de un alt fel de mancare. Am citit reteta in mai multe carti de bucate, unele de autori reputati, de aici si din alte parti, si mi s-a parut cel putin bizar ca se indica, foarte serios, ca fiecare sarma in foaie de varza sa fie legata cu ata...Ce mai munca!...Si apoi, cum faci ca sa le mananci?

Desfaci fiecare sarmaluta din cele bine legate, inainte sa le servesti la masa? Sau daca nu, ii obligi pe meseni sa se supuna la calvarul de a scuipa, delicat si intr-ascuns, sforicelele in farfurie, continuand sa intretina o conversatie eleganta?..Orice gospodina romanca, chiar si cea mai neispravita, stie sa-si infasoare bine sarmalele, firesc, fara artificii, sa le aseze bine in cratita...si nu se desfac niciodata! Credeti, poate, ca fac ceva vraji?

Am sa vi le dezvalui aici. In orice caz, feriti-va de retetele culese din cartile care circula prin lume...Sunt atat de departe de adevarata bucatarie romaneasca.

Ingrediente: 2 livre de carne tocata (trei parti de porc si o parte de vita), 1 felie groasa de paine alba uscata (facultativ), 2 cepe, 2 linguri de grasime, 3 linguri de supa de orez, sare, piper, o varza frumoasa (mare), un pahar de vin alb sec, untura topita, bulion de rosii.

Untuiti ceapa taiata marunt si incorporati-o in carnea amestecata. Adaugati painea muiata in apa rece si stoarsa, pentru a da mai multa consistenta carnii. Trebuie sa stiti ca reteta traditionala nu este cu miez de paine. Adaugati sare si piper dupa gust. Daca vi se pare ca amestecul nu e destul de fin, mai treceti-l o data prin masina de tocat. Gustati apoi din nou de sare.

Se pot face sarmale cu varza dulce si cu varza acra.
Spalati varza pentru ca sa nu fie prea acra. Stoarceti-o de apa. Desfaceti foile una cate una. Taiati nervurile.

Daca foile sunt prea mari, taiati-le in doua. Puneti putin din carnea preparata pe un capat de foaie de varza, rasuciti-o un pic, intoarceti laturile spre interior si continuati sa rulati foaia pana la capat. Foile prea mici, sau prea tari, deci care nu se pot rula, se taie in fasii subtiri. Puneti pe fundul unei cratite un strat de varza taiata, apoi asezati sarmalele apropiat una langa alta. Acoperiti-le cu un strat de varza. Adaugati o lingura cu varf de grasime topita, una de bulion diluat cu putina apa si cateva boabe de piper. Adaugati apa, acoperiti cratita cu capacul si lasati sa fiarba la foc mic cel putin doua ore.

Incercati foaia de varza, trebuie sa fie moale. Adaugati apoi un pahar mic de vin alb sec. Dati sarmalele la cuptor, la foc mic, pana scade toata zeama. Intre straturile de sarmale se pot adauga felii de slanina afumata impanata cu carne (gen bacon), dupa gust. Cand se mananca dupa doua-trei zile, sarmalele sunt mult mai bune.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment